Vandaag even een stukje ter inktspiratie… Skull-tattoos

Vandaag even een stukje ter inktspiratie… Skull-tattoos

Schedels en doodshoofden zie je in veel tattoo stijlen terug. Het is een klassiek design die al generaties van tattooliefhebbers populair is.

Er is geen vaste betekenis voor een skull-tattoo. Het kan de dood betekenen of ons bewust laten worden over hoe kort ons leven is. Dit is wat veel mensen denken, maar veelal betekent het dit helemaal niet. Het kan staan voor iemand die een medisch beroep heeft. Het kan gerelateerd zijn aan piraterij of aan iets theatraals. Het kan een droom betekenen, of uit een legende komen. De schedel staat zelfs symbool voor enkele heiligen als Franciscus van Assisi en Maria Magdalena. Aan de ene kant is het een teken van opoffering en vergiffenis en aan de andere kant is een schedel een haatsymbool (Hitler ’s SS bijv.).

Een erg populair tattoodesign is de sugarskull. Sugarskulls zijn versierde doodshoofden die worden gemaakt en vereerd tijdens Dia de los Muertos (day of the dead) in onder andere Mexico. Op deze dag worden alle overledenen herdacht en daar is het ook een officiële feestdag, net als Kerst bij ons. Officieel worden sugarskulls ook echt gemaakt van suiker, waarna ze versierd worden. Echt eetbaar zijn ze niet, ze zijn echt bedoeld als versiering. Je ziet ze ook veel op posters en afbeeldingen, maar ook heel veel in tattoovorm! Een sugarskull is een zeer populaire tattoo.

De betekenis van een sugarskull is niet zo luguber als je zou denken. In verband met de Dia de los Muertos is een sugarskull een herdenking aan een overledene, iemand waar je van hield. Maar het kan ook een ‘herinnering’ zijn aan dat je ooit dood gaat en dat je nu zoveel mogelijk van je leven moet genieten.

Sugarskulls zien er vaak prachtig uit en zijn rijkelijk versierd met bloemen, hartjes, kleurtjes en andere versiersels. Hierdoor zien ze er super vrolijk uit. Het is opvallend dat veel sugarskull ‘meisjes’ lange gekrulde haren hebben die een beetje losjes en romantisch vallen, en ze hebben ook bijna allemaal een roos of andere bloem in hun haren. Hier en daar zie ik ook spinnenwebben voorbij komen. Qua design kan je heel creatief zijn: bloemetjes, hartjes, krulletjes, vormpjes, het mag allemaal. Maar je kan het ook juist veel simpeler houden, en abstracter. Zo is het ook bij de ‘echte’ sugarskulls in Mexico, er zijn geen echte regels voor het design. Het mag er eng uit zien, maar ook heel vrolijk en kleurrijk. Wat jij wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *